WiFi4EU i MeshPoint.One

Uključivanje lokalnih zajednica u jedinstveno digitalno tržište

WiFi4EU i MeshPoint.One

Uključivanje lokalnih zajednica u jedinstveno digitalno tržište

Što je WiFi4EU?

Besplatan internet za stanovnike i posjetitelje lokalnih zajednica

WiFi4EU je program Europske komisije čija je svrha promicati uvođenje besplatnog Wi-Fi-a za stanovnike i posjetitelje europskih gradova i sela.

Cilj je projekta osigurati brzu internetsku vezu u gradskim i ruralnim područjima, u parkovima, trgovima, javnim, kulturnim i zdravstvenim ustanovama, ali i poticanje razvoja i promicanja digitalnih usluga u lokalnim tijelima.

Na taj će se način povećati vidljivost lokalnih zajednica te zadovoljiti potrebe i povećati kvaliteta života lokalnog stanovništva i posjetitelja.

 

Zahtjeva odobreno U RH

MeshPoint.One

Hrvatski proizvod inspiriran europskim trendovima, napravljen po uzoru na svjetske standarde internet i mrežne tehnologije

Tvrtka Crisis Innovation Lab d.o.o. osmislila je MeshPoint.One kao cjelovito rješenje za javnu bežičnu internet mrežu kreirano prema potrebama i mogućnostima klijenata, tj. korisnika.

MeshPoint.One prepoznat je kao inovativno rješenje i uspješan proizvod od strane brojnih europskih i međunarodnih ustanova i organizacija o čemu svjedoče primljene nagrade i priznanja:

  • EUROPAS 2016 i prvo mjesto u kategoriji Best Humanitarian Tech of the Year
  • OECD Social Entrepeneurship Award
  • Priznanje i nagrada Digital Takover Business Leaders u kategoriji Društveno-odgovoran projekt
  • Ulazak u finale i osvajanje novčane nagrade u sklopu svjetskog natjecanja Hackaday Prize Best Product 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MeshPoint.One u primjeni

O učinkovitosti MeshPoint.One internet mreže i uspjehu MeshPoint.One tima trenutno svjedoče dva slična projekta.

Prvi je projekt izgradnja internet mreže u osječkom naselju Vijenac Ivana Meštrovića koje se može pohvaliti jednim od najbržih kvartovskih interneta na svijetu.

U naselju je, zahvaljujući inicijativi i financiranju Gradske četvrti Tvrđa, postavljeno 20 pristupnih točaka koje pokrivaju 100 000 četvornih metara javne površine (80% naselja). Pristup internetu otvoren je za sve građane i u potpunosti je besplatan.

Krajem 2018. godine Grad Osijek je u sklopu javnog natječaja odabrao tvrtku Crisis Innovation Lab d.o.o. i MeshPoint.One tim za izgradnju javne gradske internet mreže koja će omogućiti građanima i posjetiteljima grada Osijeka pristup internetu na svim ključnim i važnijim javnim prostorima.

Projekt je još uvijek u fazi provedbe, a na određenim su gradskim područjima već aktivirane pristupne točke koje građanima omogućuju besplatan pristup internetu.

Najlakši put do besplatnog interneta

Promicanje internetske povezivosti u lokalnim zajednicama.

Decentralizirano rješenje

Decentralizirani pristup izgradnji internet mreže omogućuje lokalizirano planiranje i izgradnju internet mreže u skladu s potrebama lokalne zajednice i njezinih stanovnika.

Na taj se način omogućuje fleksibilnost i prilagodljivost u planiranju i provedbi projekta, a u funkciji optimizacije internet mreže u odnosu na stvarne uvjete i mogućnosti lokalne zajednice.

 

Siguran i stabilan pristup internetu

MeshPoint.One rezultat je četverogodišnjeg razvoja, testiranja i korištenja u stvarnim uvjetima i sa stvarnim korisnicima. Upravo zbog toga možemo vam jamčiti izgradnju stabilne i učinkovite internet mreže koja radi neometano i neovisno o vremenskim uvjetima i uvjetima primjene.

MeshPoint.One primjenjuje visoke standarde bežične tehnologije (802.11ac Wave2) i koristi standardne i sigurne frekvencije radio signala (2.4 i 5 Ghz). Na taj način jamčimo zaštitu podatkovnog prometa, odnosno slobodno i sigurno spajanje korisnika na javnu Wi-Fi mrežu.

Brzina i kapacitet

MeshPoint.One omogućuje izgradnju bežične mreže najnovije generacije brzine do 1733 Mbps.

Na jednu se pristupnu točku može spojiti 300 i više klijenata koji putem svojih uređaja mogu pretraživati i pregledavati, tj. preuzimati i učitavati sadržaje različitog oblika (telefonski pozivi, video pozivi, tekst, video i audio sadržaji, i dr.).

Od Wi-Fi pristupne točke do mesh mreže

Bilo da trebate Wi-Fi pristupnu točku (Wi-Fi hotspot) na određenoj lokaciji ili želite umrežiti odabrano područje, MeshPoint.One vam nudi brzo i jednostavno rješenje. Nakon izvida terena i u dogovoru s vama pripremiti ćemo projektnu dokumentaciju s prijedlogom rješenja koje najbolje odgovara vašim potrebama i uvjetima.

Pametan i jednostavan dizajn MeshPoint.One uređaja omogućuje njegovo jednostavno i brzo postavljanje na odabrane lokacije, kao i estetsko uklapanje u postojeću arhitekturu i vizualnost urbanih i ruralnih javnih prostora.

Cjenovna dostupnost

Za razliku od žičanog i optičkog interneta i drugih rješenja, bežični internet predstavlja cjenovno najdostupnije rješenje, a ulaganje u kvalitetnu Wi-Fi mrežu predstavlja dugoročnu investiciju za lokalnu zajednicu (podizanje kvalitete života stanovnika, proširenje turističke ponude, i dr.).

Također, MeshPointOne predstavlja cjelovito rješenje bez obveze plaćanja licence za opremu.

Često postavljana pitanja

Koliki je iznos potpore?

Potpora će biti izdana prijaviteljima u obliku vrijednosnog kupona (vaučera) vrijednosti 15000 EUR po prijavitelju. Rok trajanja vrijednosnog kupona je 18 mjeseci. Europska će komisija vrijednosnim kuponom platiti troškove opreme i izgradnje Wi-Fi infrastrukture izvođaču radova/dobavljaču opreme. Troškovi će biti sufinancirani u stopostotnom iznosu.

Što ako se općina odluči izgraditi mrežu čiji su troškovi veći od iznos vrijednosnog kupona?

Ako su troškovi za opremu i instalaciju veći od iznosa vrijednosnog kupona, dodatni se troškovi financiraju sredstvima lokalne jedinice sampouprave, tj. općine i/ili iz drugih regionalnih i nacionalnih izvora financiranja.

Koje su obveze korisnika potpore (lokalne jedinice samouprave, tj. općine)?

Korisnici potpore, tj. općine i druga javna tijela obvezni su osigurati internetsku povezivost Wi-Fi mreže, odnosno financirati internetsku pretplatu i plaćati troškove održavanja dobivene opreme u trajanju od najmanje 3 godine (za oba uvjeta).
Izgrađena mreža ne smije se koristiti u komercijalne svrhe, tj. usluga koja se pruža putem pristupnih točaka treba biti besplatna tijekom prve 3 godine njihova funkcioniranja.

Koje su obveze izvođača radova/dobavljača opreme?

Izvođač radova/dobavljač opreme mora, nakon potpisivanja ugovora o dodjeli vrijednosnog kupona, realizirati dogovoreni projekt u roku od 18 mjeseci.

U istom roku (18 mjeseci) projekt mora biti i isplaćen. Izvođač radova/dobavljač opreme mora pripremiti dokumentaciju i priložiti ju prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli vrijednosnog kupona.

Koliko traje program WiFi4EU?

Projekt traje 3 godine.

Što nakon završetka programa WiFi4EU?

Nakon zavšetka programa lokalna jedinica samouprave, tj. općina može nastavit ugovor s izvođačem radova/dobavljačem opreme, a sve troškove održavanja opreme, tj. mreže nastavlja plaćati iz vlastitih, tj. iz regionalnih i nacionalnih izvora financiranja.

Druge najčešće postavljane upite o projektu WiFi4EU i njihove odgovore možete pronaći na sljedećoj poveznici

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/faq/wifi4eu-pitanja-i-odgovori

Kontakt

info@meshpoint.me

Valent Turković, direktor

+ 385 91 3000 808 valent@meshpoint.me

Dražen Žulj, voditelj prodaje

+ 385 91 7337 879 drazen@meshpoint.me

Ena Ević, prodajni asistent

+ 385 98 9595 030 ena@meshpoint.me

David Blažević, tehnička prodaja i podrška

+ 385 95 3610 037 david@meshpoint.me